Doe sociaal:
Lening

Leenvoorwaarden midden- en kleinbedrijf opnieuw aangescherpt

Meer dan de helft van de banken in ons land hebben de voorwaarden voor kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar weer verder aangescherpt. Hierdoor is het voor het midden- en kleinbedrijf nu nog moeilijker geworden om een nieuwe lening te krijgen, dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), dat afgelopen woensdag is verschenen.
Door de economische crisis is het risico om te lenen aan het midden- en kleinbedrijf groter geworden. Daarnaast is ook het vermogen van de banken niet meer wat het geweest is, door de crisis, leningen en minder spaargeld van spaarders is het vermogen van de banken in Nederland enorm gedaald, dit zorgt er ook voor, dat de banken minder risico nemen en dus ook minder uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf. Door het gebrek aan leningen aan het midden- en kleinbedrijf kan de groei van de Nederlandse economie wel eens iets afremmen. In vergelijking tot Duitsland waar de banken ook iets voorzichtiger zijn maar minder dan hier in Nederland.

Kredietvraag in Noord-Brabant meest gezakt

Tevens is ook de vraag naar kredieten onder de ondernemers van het midden- en kleinbedrijf enorm afgenomen in de eerste drie maanden van het jaar. Dit zou komen doordat ondernemers een stuk voorzichtiger zijn als voorheen. Opvallend is toch wel dat de leningsvoorwaarden voor grotere bedrijven in Nederland slechts door een enkele bank werd aangescherpt. In de provincie Noord-Brabant is de vraag naar kredieten onder de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf het meest gezakt in verhouding met de overige provincies in Nederland.